TED Talks List

(Macedonian)

IDTITLEVIEWSTAGSDURATIONFILMEDEVENT
2879Дуарте Џералдино: Што пропуштаме во дебата за имиграциите?809,714
TED Residency
United States
community
family
immigration
journalism
social change
society
TED Residency
2821Џими Лин: Едноставната крвна слика која може да открие рак во најрана фаза1,118,214
DNA
TED Fellows
biology
cancer
disease
epidemiology
health
innovation
medical research
medicine
science
TED2017
2791Ентони Д. Ромеро: Еве како изгледа демократијата1,008,595
United States
activism
communication
democracy
future
global issues
government
history
immigration
inequality
news
peace
politics
refugees
security
social change
society
TED2017
2631Адам Галински: Како да зборувате во свое име3,315,566
TEDx
business
communication
decision-making
empathy
identity
leadership
motivation
personal growth
personality
relationships
society
women in business
work
TEDxNewYork
2625Џонатан Хеит: Дали може поделената Америка да заздравее?1,548,727
United States
choice
communication
community
democracy
economics
government
identity
inequality
interview
leadership
media
peace
philosophy
policy
psychology
religion
security
social change
social media
society
sociology
TEDNYC
2566Сара Парчак: Лов на перуанските изгубени цивилизации -- со сателити1,040,459
Latin America
TED Prize
adventure
ancient world
archaeology
conservation
crowdsourcing
culture
curiosity
discovery
exploration
global issues
history
humanity
innovation
space
technology
world cultures
TEDSummit
2548Ентони Голблум: Занимања кои ќе ги изгубиме заради машините и оние кои нема да ги изгубиме.2,003,859
AI
collaboration
data
future
innovation
intelligence
machine learning
productivity
programming
robots
technology
work
TED2016
2543Александер Бетс: Зошто се случи Брегзит? -- и што да правиме понатаму2,476,972
Europe
big problems
choice
collaboration
communication
community
democracy
future
global development
global issues
government
history
humanity
identity
immigration
inequality
leadership
news
policy
politics
refugees
social change
society
TEDSummit
2541Марва Ал-Сабоуни: Како архитектурата во Сирија ги постави темелите на една безмилосна војна.896,412
Middle East
architecture
big problems
cities
collaboration
community
design
disaster relief
engineering
identity
infrastructure
potential
public spaces
refugees
religion
security
social change
society
urban planning
violence
war
TEDSummit
2530Брајан Литл: Кој/а си ти, навистина? Загатката наречена личност4,429,172
communication
humanity
humor
identity
personality
psychology
self
TED2016
2528Кеолу Фокс: Зошто генетското истражуавање мора да биде поразновидно822,048
TED Fellows
activism
big problems
community
genetics
health
health care
inequality
medical research
medicine
science
society
TED2016
2524Џамила Ракиб: Тајната на успешен и ненасилен отпор.888,243
big problems
collaboration
communication
community
global issues
humanity
leadership
military
nonviolence
protests
security
society
terrorism
violence
war
TED Talks Live
2522Ендрју Јун: Три причини зошто можеме да победиме во борбата против сиромаштијата1,185,538
Africa
activism
agriculture
community
farming
food
future
global development
global issues
innovation
leadership
poverty
society
TED2016
2520Шаолан Хсуех: Кинескиот хороскоп, објаснет2,054,221
china
economics
education
entrepreneur
family
identity
world cultures
TED2016
2517Стивен Вилкс: Одминувањето на времето прикажано преку една фотографија1,611,480
Africa
beauty
creativity
environment
photography
technology
time
visualizations
water
TED2016
2510Мариано Сигман: Вашите зборови можат да го предвидат вашето ментално здравје2,322,411
brain
cognitive science
communication
future
health
identity
language
mental health
mind
neuroscience
science
self
speech
writing
TED2016
2504Лаура Индолфи: Добри вести во борбата против ракот на панкреасот1,200,401
TED Fellows
big problems
cancer
design
disease
entrepreneur
future
health
health care
illness
innovation
invention
medical research
medicine
potential
product design
science
TED2016
2500Мајкл Бодакер: Оваа виртуелна лабораторија од корен ќе го промени часот по наука1,153,888
TEDx
collaboration
demo
education
entrepreneur
future
innovation
interface design
invention
potential
product design
science
technology
virtual reality
visualizations
TEDxCERN
2497Ден Палота: Сонот кој немаме смелост да го сонуваме1,861,448
activism
big problems
collaboration
communication
community
empathy
identity
personal growth
potential
relationships
self
social change
society
technology
TED2016
2496Санфорд Бигерс: Уметник го отвара погледот кон расното насилство998,028
Africa
Buddhism
Slavery
TED Fellows
activism
art
beauty
creativity
culture
global issues
identity
inequality
motivation
politics
race
social change
society
visualizations
TED2016
2488Амера Харуда: Зошто се доведувам во опасност за да раскажувам приказни за Газа977,496
choice
communication
fear
film
journalism
media
poverty
security
violence
war
women
TED2016
2478Роберт Палмер: Панамските документи истакнаа огромен глобален проблем. Што следува?1,023,711
activism
big problems
business
corruption
economics
global issues
government
identity
inequality
investment
law
money
news
poverty
Global Witness HQ
2477Хју Еванс: Што значи да бидеш граѓанин на светот?1,379,523
activism
big problems
climate change
collaboration
communication
community
future
global issues
goal-setting
government
humanity
identity
inequality
leadership
live music
policy
politics
social change
social media
TED2016
2467Паула Хамонд: Ново супероружје во борбата против ракот.1,429,060
big problems
biomechanics
biotech
cancer
disease
engineering
genetics
health
invention
medical research
medicine
microbiology
nanoscale
science
technology
TED Talks Live
2449Александер Бетс: Нашиот систем за бегалци не функционира. Еве како можеме да го поправиме.834,813
Europe
Middle East
big problems
disaster relief
economics
failure
fear
future
global issues
government
policy
politics
potential
refugees
security
social change
TED2016
2448Решна Саујани: Да ги учиме девојките на храброст, не на совршенство.3,417,649
children
code
computers
education
future
inequality
innovation
motivation
personal growth
potential
programming
social change
software
teaching
women
TED2016
2420Џадсон Бруер: Едноставен начин да се ослободите од лоша навика8,485,858
TEDMED
brain
choice
cognitive science
curiosity
decision-making
health
illness
meditation
mental health
mind
mindfulness
motivation
nature
neuroscience
obesity
personal growth
science
TEDMED 2015
2413Јанис Варуфакис: Капитализмот ќе ја изеде демократијата -- ако не кренеме глас2,312,584
Europe
United States
activism
big problems
business
capitalism
democracy
economics
finance
global issues
government
investment
leadership
money
politics
society
TEDGlobal>Geneva
2409Џил Хејнерт: Мистериозниот свет на подводните пештери1,488,514
TEDYouth
adventure
climate change
curiosity
ecology
environment
exploration
green
nature
plants
robots
science
sustainability
technology
water
TEDYouth 2015
2405Џејмс Вич: Еве што се случува кога ќе одговорите на спамиран мејл22,973,693
comedy
communication
curiosity
humor
technology
TEDGlobal>Geneva
2402Аомава Шилдс: Како ќе најдеме живот на другите планети1,539,493
Planets
TED Fellows
art
astronomy
children
computers
education
exploration
extraterrestrial life
future
life
space
technology
universe
women
TED2015
2400Ваел Гоним: Да дизајнираме социјален медиум што поттикнува вистински промени1,296,757
Egypt
Internet
Middle East
activism
big problems
collaboration
communication
computers
democracy
entrepreneur
government
innovation
media
motivation
politics
social change
social media
society
state-building
web
TEDGlobal>Geneva
2399Роберт Валдингер: Што го прави животот добар? Лекции од најдолгата студија за среќата17,470,558
TEDx
aging
data
friendship
happiness
health
humanity
life
relationships
society
time
work-life balance
TEDxBeaconStreet
2397Антонио Гутерес: Бегалците имаат право да бидат заштитени1,122,908
Europe
future
global issues
government
humanity
immigration
interview
policy
politics
social change
society
terrorism
TEDGlobal>Geneva
2396Хари Клиф: Стигнавме ли до крајот на физиката?2,322,220
big bang
complexity
dark matter
exploration
future
innovation
nature
physics
science
space
technology
universe
TEDGlobal>Geneva
2395Џејсон деКаирес Тејлор: Подводен уметнички музеј, преполн со живот1,461,194
art
creativity
design
ecology
entertainment
fish
life
mission blue
nature
oceans
science and art
water
Mission Blue II
2391Рејмонд Венг: Како бактериите патуваат во авионите -- и како да го спречиме тоа1,699,993
TEDYouth
aircraft
bacteria
design
engineering
flight
health
illness
innovation
invention
physics
science
transportation
TEDYouth 2015
2373Карл Сафина: Што размислуваат и чувствуваат животните?2,004,839
animals
biodiversity
biology
birds
brain
cognitive science
consciousness
conservation
empathy
environment
evolution
fish
life
love
mental health
mind
mission blue
monkeys
neuroscience
oceans
science
Mission Blue II
2369Андреас Екстром: Моралните убедувања зад вашите интернет пребарувања1,412,107
Google
Internet
TEDx
algorithm
communication
computers
decision-making
society
software
technology
web
TEDxOslo
2358Мелиса Флеминг: Брод со 500 бегалци потона во морето. приказна за двајцата преживеани1,514,565
Middle East
TEDx
global issues
government
humanity
immigration
policy
politics
poverty
social change
society
trafficking
war
TEDxThessaloniki
2356Том Углов: Интернетот без екрани би можел да изгледа вака1,623,483
TEDx
design
future
happiness
humanity
invention
technology
TEDxSydney
2354Џенифер Даудна: Сега можеме да ја менуваме нашата ДНК-но, да го правиме тоа мудро1,988,909
Bioethics
DNA
biotech
engineering
future
genetics
health
innovation
medical research
medicine
molecular biology
philosophy
science
software
synthetic biology
technology
virus
TEDGlobal>London
2345Тејтур: Домот е песната што секогаш ја паметам1,042,221
guitar
live music
music
performance
piano
TED2015
2341Емили Вапник: Зошто некои од нас имаат повеќе занимања4,551,959
TEDx
creativity
curiosity
education
identity
personal growth
work
TEDxBend
2340Семјуел Коен: Алцхајмер не е природно стареење-можеме да ја излечиме.1,534,833
aging
health
medical research
medicine
neuroscience
TED@BCG London
2329Мајкл Кимел: Зошто родовата еднаквост е добра работа за сите-вклучително и за мажите.1,489,673
activism
gender
inequality
women
TEDWomen 2015
2304ел Сид: Улична уметност со порака за надеж и мир1,411,594
TED Fellows
art
community
culture
language
poetry
street art
TED2015
2275Ној Трапај: Трговијата со бело робје е насекаде околу вас. Еве како функционира1,608,246
Slavery
consumerism
crime
economics
work
TED2015
2262Јасмин Абдел-Магиед: Што значи мојата шамија за вас?1,893,397
TEDx
activism
culture
religion
women
TEDxSouthBank
2252Естер Перел: Естер Перел: Неверството во поинакво светло... Говор за секој кој некогаш љубел8,506,879
culture
love
relationships
sex
TED2015
2212Елисон Килинг: Постои подобар начин за умирање и архитектурата може да помогне1,238,561
TED Fellows
architecture
cities
death
design
TEDGlobal 2014
2130Итан Неделман: Зошто треба да ја запреме војната против дрогата1,622,023
crime
global issues
narcotics
policy
TEDGlobal 2014
2128Алеандро Аравена: Мојата архитектонска филозофија? Вклучете ја заедницата во процесот1,678,199
architecture
cities
design
infrastructure
TEDGlobal 2014
2126Хозе Мигел Соколоф: Како божиќните светилки им помогнаа на герилците да го положат оружјето759,865
advertising
creativity
war
TEDGlobal 2014
2050Шаи Решеф: Ултра-ниско-буџетна факултетска диплома5,207,275
business
code
computers
education
open-source
technology
TED2014
2018Вил Потер: Шокантниот потег да се криминализира ненасилниот протест1,042,631
TED Fellows
activism
animals
environment
journalism
nonviolence
politics
terrorism
TED2014
2012Дан Гилберт: Психологијата на твоето идно јас3,457,040
TED Brain Trust
culture
humanity
personality
psychology
TED2014
1998Сајмон Сајнек: Зошто добрите лидери прават да се чувствуваш безбедно7,123,063
business
leadership
military
work
TED2014
1954Зиаудин Јусафзаи: Мојата ќерка, Малала2,161,508
education
family
feminism
global issues
women
yesallwomen
TED2014
1931Кристофер Рајан: Дали сме дизајнирани да бидеме сексуални сештојади?1,993,958
culture
relationships
sex
TED2013
1897Пол Пиф: Дали парите ве прават злобни?3,237,685
TEDx
behavioral economics
psychology
TEDxMarin
1894Ендрју Соломон: Депресија, тајната која ја делиме7,484,413
TEDx
culture
depression
medicine
mental health
suicide
TEDxMet
1891Стивен Кејв: Четирите приказни кои си ги кажуваме за смртта2,271,202
TEDx
culture
death
history
humanity
philosophy
TEDxBratislava
1885Дејвид Ленг: Мојот подводен робот1,232,151
TED Fellows
adventure
exploration
oceans
open-source
robots
technology
TED2013
1880Дејвид Стајндл-Раст: Сакате да бидете среќни? Бидете благодарни5,975,692
culture
faith
happiness
TEDGlobal 2013
1879Сузана Херкулано-Хоузел: Зошто е толку специјален човечкиот мозок?2,482,208
Brazil
brain
evolution
neuroscience
TEDGlobal 2013
1878Питер Дулитл: Како вашата "работна меморија" го осмислува светот2,051,912
brain
cognitive science
consciousness
education
intelligence
memory
mind
neuroscience
productivity
psychology
science
TEDGlobal 2013
1857Холи Морис: Зошто би останале во Чернобил? - Затоа што е дом.1,111,500
adventure
disaster relief
nuclear energy
TEDGlobal 2013
1853Џан Џудиче: Зошто нашиот универзум можеби лебди над острицата на ножот1,673,286
String theory
TEDx
dark matter
energy
exploration
nanoscale
physics
science
universe
TEDxCERN
1832Кели Свази: Живот кој не завршува со смрт1,546,985
death
world cultures
TEDMED 2013
1830Кевин Брил: Исповед на еден депресивен комичар3,007,420
TEDx
depression
mental health
suicide
youth
TEDxKids@Ambleside
1828Џејмс Флин: Зошто нашиот коефициент на интелигенција (IQ) е поголем од оној на нашите баби и дедовци3,081,410
culture
education
TED2013
1827Стјуарт Фајерштајн: Потрага по незнаењето1,851,042
curiosity
education
humor
mind
neuroscience
science
student
teaching
TED2013
1826Елизабет Лофтус: Фиктивноста на меморијата3,421,485
Bioethics
brain
cognitive science
crime
medical research
memory
mental health
mind
morality
neuroscience
psychology
science
sight
TEDGlobal 2013
1825Бенџамин Барбер: Зошто градоначалниците треба да владеат со светот729,560
cities
global issues
politics
TEDGlobal 2013
1823Ерик Берлоу и Шон Горли: Мапирање на идеите кои се вредни за споделување1,089,146
TED Fellows
algorithm
complexity
data
technology
TED2013
1821Аполо Робинс: Одвлекување на вниманието како уметност15,643,629
crime
entertainment
TEDGlobal 2013
1815Кели МекГонигал: Како да го направите стресот ваш пријател14,948,444
body language
health
psychology
TEDGlobal 2013
1810Расел Фостер: Зошто спиеме?6,598,639
biology
brain
cognitive science
consciousness
health
memory
mental health
mind
neuroscience
science
TEDGlobal 2013
1797Тања Луна: Како едно пени ме натера да се чувствувам како милионерка1,662,882
culture
money
TED@New York
1763Камил Симан: Фотографии од еден трагач по бури1,622,252
TED Fellows
entertainment
nature
photography
weather
TED2013
1738Кен Робинсон: Како да го спасиме образованието од „Долината на смртта“6,787,501
culture
education
student
teaching
testing
TED Talks Education
1717Андре Лозано: Паркинсонова болест, депресија и прекинувачот кој може да ги исклучи1,311,945
TEDx
brain
depression
health care
mental health
neuroscience
TEDxCaltech
1712Лаура Снајдер: Филозофскиот Клуб за Појадоци1,211,507
activism
computers
culture
history
innovation
math
philosophy
physics
science
science and art
storytelling
technology
TEDGlobal 2012
1710Фриман Храбовски: 4 столба за постигнување на универзитетски успех во науките920,406
community
curiosity
education
engineering
history
inequality
math
medical research
psychology
race
science
social change
technology
TED2013
1706Ден Ариели: Што придонесува да си ја сакаме работата?5,384,963
TEDx
behavioral economics
business
leadership
motivation
productivity
work
TEDxRiodelaPlata
1703Кис Муликер: Како мртвата патка ми го промени животот1,312,256
biology
birds
environment
humor
science
sex
TED2013
1699Ричард Турере: Мојот изум кој доведе до примирје со лавовите2,053,566
agriculture
biodiversity
technology
TED2013
1694Хјонсео Ли: Моето бегство од Северна Кореја9,996,125
Asia
culture
family
global issues
politics
TED2013
1691Боно: Добрите вести во врска со сиромаштијата (Да, има добри вести)1,658,709
activism
global issues
inequality
poverty
TED2013
1683 Ален Сејвори: Како да се озеленат светските пустини и да се сопрат климатските промени 4,252,500
agriculture
climate change
green
TED2013
1682Аманда Палмер: Уметноста на прашувањето9,090,420
TED Brain Trust
business
entertainment
music
performance art
TED2013
1677Бруно Мезониè: Танцувајте, мали роботчиња!1,199,624
TEDx
robots
TEDxConcorde
1674Мајкл Дикинсон: Како лета мувата1,589,718
TEDx
animals
biology
biomechanics
brain
cognitive science
ecology
evolution
flight
insects
mind
nanoscale
neuroscience
physiology
science
TEDxCaltech
1669Естер Перел: Како да ја одржите еротската желба во долготрајните врски10,860,181
culture
love
relationships
sex
TEDSalon NY2013
1663Цезар Куријама: Една секунда секој ден1,697,929
art
film
life
memory
online video
TED2012
1661Ли Кронин: Испринтајте си го лекот992,569
biology
biotech
chemistry
engineering
future
health care
innovation
invention
manufacturing
medical research
medicine
molecular biology
pharmaceuticals
product design
science
software
synthetic biology
technology
TEDGlobal 2012
1654Лезли Морган Штајнер: Зошто жртвите на домашно насилство не бегаат од злоставувачот ?3,987,674
culture
global issues
love
relationships
violence
women
yesallwomen
TEDxRainier
1653Јонг - ха Ким: Биди уметник, токму сега!1,856,483
TEDx
art
creativity
spoken word
writing
TEDxSeoul
1650Колин Стоукс: Какви пораки ни праќаат филмовите за машкоста4,219,995
TEDx
culture
film
identity
men
parenting
TEDxBeaconStreet
1647Камерон Расел: Изгледот не е сѐ. Верувајте ми, јас сум модел.20,352,475
TEDx
beauty
culture
fashion
photography
TEDxMidAtlantic
1642Џонатан Хајдт: Како заедничките закани може да направат заедничка (политичка) основа609,961
global issues
politics
society
TEDSalon NY2012
1622Паоло Кардини: Заборавете на мултитаскингот, пробајте монотаскинг2,346,126
culture
design
humor
product design
technology
TEDGlobal 2012
1610Мунир Вирани: Зошто ги сакам мршојадците932,951
Africa
Egypt
adventure
animals
bacteria
biodiversity
biology
birds
conservation
ecology
environment
history
nature
pollution
science
wind energy
TED@Nairobi
1607Мет Килингсворт: Сакате да бидете посреќни? Останете во сегашниот момент.2,757,378
TEDx
brain
happiness
psychology
software
TEDxCambridge
1600Феит Џеџд: Што научив од моите аутистични браќа1,135,446
Autism spectrum disorder
brain
culture
mental health
TED@London
1597Дејвид Пизаро: Чудниот однос помеѓу одвратноста и политиката695,990
TEDx
brain
choice
cognitive science
history
mind
morality
politics
psychology
science
sex
smell
sociology
TEDxEast
1584Руби Вакс: Што е толку смешно кај менталните болести?2,387,889
activism
brain
comedy
culture
entertainment
evolution
humor
mental health
society
TEDGlobal 2012
1569Ејми Кади: Говорот на вашето тело влијае врз вашата личност44,082,463
TED Brain Trust
body language
brain
business
psychology
self
success
TEDGlobal 2012
1564Џулиан Трежр: Зошто архитектите треба да ги користат своите уши1,233,132
Senses
architecture
design
sound
TEDGlobal 2012
1560Скот Фрeјзер: Зошто сведоците прават грешки1,062,568
TEDx
brain
cognitive science
crime
forensics
global issues
government
law
memory
mind
neuroscience
prison
psychology
science
sight
TEDxUSC
1557Викрам Пател: Ментално здравје за сите преку вклучување на сите945,821
depression
global issues
health
mental health
public health
TEDGlobal 2012
1544Џон Ронсон: Чудни одговори на тестот за психопати10,749,667
culture
mind
prison
storytelling
TED2012
1542Силија Елворти: Борба со помош на ненасилство1,152,378
TEDx
activism
global issues
peace
terrorism
violence
war
TEDxExeter
1541Лиза Кристин: Фотографии кои сведочат за современото ропство2,607,848
Slavery
corruption
global issues
photography
TEDxMaui
1531Дафни Колер: Што можеме да научиме од онлајн образованието2,324,568
Internet
code
computers
education
global issues
TEDGlobal 2012
1498Алана Шаик (Alanna Shaikh): Како се подготвувам да добијам Алцхајмерова болест1,301,989
TED Fellows
aging
brain
compassion
death
disease
family
future
health
health care
illness
life
medicine
mental health
mind
neuroscience
philosophy
psychology
science
self
TEDGlobal 2012
1494Елин Сакс: Приказна за ментална болест -- гледано одвнатре3,301,450
brain
depression
health care
mental health
TEDGlobal 2012
1490Ривс: Одново осмислување на енциклопедиската игра726,131
Internet
TEDx
entertainment
future
humor
insects
life
nature
science
web
wikipedia
TEDxSummit
1472Ами Клин: Нов начин за дијагностицирање на аутизмот579,069
Autism spectrum disorder
TEDx
biology
brain
children
cognitive science
disability
empathy
genetics
health
medical research
medicine
mental health
mind
monkeys
neuroscience
psychology
public health
science
TEDxPeachtree
1471Џон Хоџман: Дизајнот, објаснет.1,134,220
architecture
comedy
design
humor
TED2012
1469Тери Мур: Зошто „X“ е непознатото?3,283,741
culture
history
language
math
TED2012
1461Вилијам Ноел: Откривање на Архимедовиот изгубен кодекс957,156
Internet
TEDx
ancient world
archaeology
art
books
history
library
museums
open-source
TEDxSummit
1458Реџи Ватс ќе ве збуни на најзабавниот начин9,480,902
comedy
entertainment
humor
live music
music
performance
poetry
TED2012
1448Жан-Батист Мишел: Математиката на историјата1,189,024
TED Fellows
algorithm
anthropology
collaboration
history
language
literature
math
science
TED2012
1427Мајкл Нортон: Како да купите среќа3,581,958
TEDx
business
community
consumerism
happiness
money
philanthropy
psychology
TEDxCambridge
1426Брајан Грин: Дали нашиот е единствениот универзум?3,391,589
Planets
String theory
TED Brain Trust
astronomy
big bang
cosmos
dark matter
exploration
math
physics
science
space
time
universe
TED2012
1417Франс де Вал: Морално однесување кај животните3,626,702
TEDx
animals
community
monkeys
morality
science
TEDxPeachtree
1413Луси МекРеј: Како технологијата може да го трансформира човековото тело?1,572,302
TED Fellows
architecture
design
smell
technology
TED2012
1396Ноел Бери Мерз: Единствената најголема закана по здравјето со којашто жените се соочуваат793,479
TEDx
activism
biology
disease
health
health care
heart health
illness
medical imaging
medical research
medicine
physiology
politics
public health
science
women
TEDxWomen 2011
1389Џонатан Хајт: Религија, еволуција, и возбудата што доаѓа од себе-трансценденцијата1,137,525
culture
evolution
religion
TED2012
1382Најголемата ноќна мора на еден TED говорник2,964,167
entertainment
performance
performance art
TED2012
1367Шломо Бенарци: Штедењето за утре, започнува утре1,359,913
behavioral economics
economics
money
psychology
TEDSalon NY2011
1357Џена МекКарти: Што не знаете за бракот4,433,010
TEDx
culture
humor
love
relationships
sex
TEDxAmericanRiviera
1355Дру Дадли: Секојдневно лидерство3,223,768
TEDx
community
leadership
life
motivation
TEDxToronto 2010
1344Шон Акор: Среќната тајна за подобро работење16,522,539
TEDx
brain
business
cognitive science
depression
happiness
health
innovation
mental health
mind
motivation
productivity
psychology
science
social change
sociology
work
TEDxBloomington
1337Брајан Голдман: Лекарите прават грешки. Можеме ли да прозбориме за тоа?1,338,142
TEDx
communication
culture
medicine
public health
TEDxToronto 2010
1327Алан де Ботон: Атеизам 2.02,233,134
atheism
culture
philosophy
religion
TEDGlobal 2011
1314Педи Ешдаун: Глобално поместување на моќта992,826
Europe
Foreign Policy
TEDx
global issues
politics
world cultures
TEDxBrussels
1308Антонио Дамасио: Стремеж кон разбирање на свесноста1,718,896
Senses
brain
cognitive science
consciousness
decision-making
identity
medical imaging
medical research
memory
mental health
mind
neuroscience
science
self
TED2011
1304Хомаро Канту + Бен Роше: Готвењето како алхемија860,411
agriculture
business
creativity
culture
food
TED2011
1298Стефон Харис: Не постојат грешки на бината657,950
culture
entertainment
jazz
music
TEDSalon NY2011
1289Ени Марфи Пол: Што учиме пред да се родиме1,827,828
brain
children
culture
education
evolution
food
mental health
neuroscience
pregnancy
science
writing
TEDGlobal 2011
1286Дејмон Хоровиц: Филозофија во затвор1,165,703
crime
culture
education
global issues
philosophy
prison
TED2011
1282Џо Сабиа: Технологијата на раскажувањето1,107,916
creativity
design
entertainment
storytelling
technology
Full Spectrum Auditions
1267Ален Џонс: Мапа на мозокот1,046,559
DNA
biotech
brain
cognitive science
disease
genetics
medical imaging
medical research
mental health
molecular biology
neuroscience
physiology
science
technology
visualizations
TEDGlobal 2011
1262Марко Темпест: Преувеличена реалност, техно-магија1,047,444
entertainment
magic
technology
TEDGlobal 2011
1261Даниел Волперт: Вистинската причина за постоењето на мозокот1,748,072
AI
biology
biomechanics
brain
cognitive science
consciousness
decision-making
engineering
evolution
math
neuroscience
robots
science
TEDGlobal 2011
1259Пол Зак: Доверба, морал -- и окситоцин1,539,744
behavioral economics
biology
brain
chemistry
cognitive science
culture
empathy
happiness
medicine
mind
molecular biology
morality
neuroscience
psychology
science
sociology
TEDGlobal 2011
1255Малколм Гладвел: Чудната приказна за Норден наведувачот на бомби1,077,833
drones
invention
war
TEDGlobal 2011
1253Ричард Вилкинсон: Како економската нееднаквост е штетна за општествата2,528,827
culture
data
global issues
inequality
money
social change
visualizations
TEDGlobal 2011
1238Греам Хил: Помалку нешта, повеќе среќа3,796,364
consumerism
culture
design
happiness
media
simplicity
TED2011
1231Абрахам Вергес: Докторска рака1,410,004
communication
culture
health
health care
medicine
science
TEDGlobal 2011
1227Што научивме од 5 милиони книги1,796,077
Google
TEDx
data
design
library
technology
visualizations
writing
TEDxBoston 2011
1216Џоан Халифакс: Сочувство и вистинското значење на емпатијата1,470,798
Buddhism
compassion
culture
death
global issues
TEDWomen 2010
1214Џулиа Бака: Обрнете внимание на ненасилството747,547
communication
compassion
entertainment
film
nonviolence
peace
violence
war
TEDGlobal 2011
1206Филип Зимбардо: Изчезнувањето на мажите?2,203,722
culture
education
feminism
gaming
gender
sex
TED2011
1205Ив Енслер: Одненадеж, моето тело.1,355,792
activism
brain
cancer
culture
poetry
TEDWomen 2010
1203Марк Пејџел: Како јазикот го промени човештвото1,438,937
biology
communication
culture
evolution
language
science
TEDGlobal 2011
1200Џулијан Трежер: Пет техники како да слушате подобро5,573,235
culture
relationships
social change
sound
TEDGlobal 2011
1198Пол Блум: Потеклото на задоволството1,957,218
happiness
philosophy
psychology
science
TEDGlobal 2011
1183Мет Катс: пробајте нешто ново за 30 дена9,009,770
culture
success
TED2011
1167ЏејДи Шрам: Прекинете ја штамата за преживеаните од самоубиство1,634,923
communication
culture
depression
mental health
storytelling
suicide
TEDActive 2011
1159Стефан Сагмајстер: 7 правила за правење на поголема среќа1,684,862
TED Brain Trust
art
design
film
happiness
motivation
TED@Cannes
1150Тери Мур: Како да си ги врзете врвките6,313,081
culture
demo
entertainment
TED2005
1149Едит Видер: Чудесниот и прекрасен свет на биолуминесценцијата1,235,294
biology
deextinction
exploration
oceans
photography
science
TED2011
1143Ron Gutman: Скриената моќ на насмевката4,695,049
body language
culture
happiness
science
society
TED2011
1140Луи Шварцберг: Скриената убавина на запрашувањето1,902,639
beauty
bees
botany
evolution
film
garden
insects
life
nature
plants
science
TED2011
1138Сузан Ли: Одгледајте ја својата облека1,227,409
TED Fellows
bacteria
biology
biotech
creativity
design
fashion
materials
technology
TED2011
1134Мајк Матас: Дигитална книга од следната генерација1,513,202
demo
design
entertainment
software
technology
TED2011
1130Рик Елијас: Три работи кои ги научив кога се сруши мојот авион6,696,909
business
storytelling
transportation
TED2011
1125Сем Ричардс: Радикален експеримент на емпатија1,544,345
TEDx
culture
empathy
global issues
iraq
politics
society
sociology
war
TEDxPSU
1122Марчин Јакубовски: Нацрти со отворен код за цивилизацијата1,488,512
TED Fellows
culture
manufacturing
open-source
technology
TED2011
1121Роџер Еберт: Ресоздавање на мојот глас1,112,145
community
culture
speech
TED2011
1110Ерик Витакер: Виртуелен хор, силен колку 2.000 грла3,440,359
collaboration
conducting
crowdsourcing
entertainment
music
online video
virtual reality
TED2011
1106Патриција Рајан: Немојте да инсистирате на англискиот!1,651,405
TEDx
culture
global issues
language
TEDxDubai
1101Ханс Рослинг и волшебната машина за перење алишта2,414,708
culture
data
economics
women
TEDWomen 2010
1100Сара Кеј: Ако некогаш имам ќерка...10,667,615
entertainment
performance
poetry
storytelling
TED2011
1081Елизабет Линдзи: Грижа за човечкото наследство441,587
anthropology
storytelling
TEDWomen 2010
1075Патриша Кул: Лингвистичкиот гениј на бебињата2,568,694
TEDx
brain
children
language
science
technology
TEDxRainier
1072Мајкл Паулин: Користење на генијалноста на природата во архитектурата1,755,135
architecture
biomimicry
design
science and art
sustainability
TEDSalon London 2010
1069Nigel Marsh/Најџел Марш: Како да направите балансот работа-живот да функционира3,859,488
TEDx
business
culture
life
motivation
work
work-life balance
TEDxSydney
1066Џоана Блејкли : Социјалните медиуми им ставија крај на родовите1,285,173
advertising
culture
entertainment
media
social media
TEDWomen 2010
1061Лиза Донели: Цртање со хумор за промена1,309,294
art
comedy
culture
feminism
humor
media
peace
women
TEDWomen 2010
1052Елизабет Лесер: Изведете го “Другиот“ на ручек1,233,074
communication
global issues
politics
TEDWomen 2010
1048Неил Пасрича: Трите С за совршено2,879,719
TEDx
books
happiness
life
love
personal growth
psychology
writing
TEDxToronto 2010
1047Deborah Rhodes: Тест кој пронаоѓа 3 пати повеќе тумори на дојка, и зошто не ни е достапен898,773
business
cancer
medicine
science
technology
TEDWomen 2010
1044Аријана Хафингтон: Како да се успее? Спијте повеќе4,296,430
business
culture
entertainment
productivity
TEDWomen 2010
1042Брене Браун: Моќта на ранливоста31,870,803
TEDx
communication
culture
depression
fear
mental health
psychology
self
social change
TEDxHouston
1040Шерил Сандберг: Зошто имаме помалку жени- лидери7,585,537
business
education
feminism
goal-setting
leadership
technology
women
women in business
TEDWomen 2010
1037Рејчел Ботсман: Поволностите на заедничката потрошувачка1,135,663
TEDx
business
cities
collaboration
communication
consumerism
culture
technology
TEDxSydney
1036Руфус Гриском + Алиса Волкмен: Ајде да зборуваме за табуата околу родителството2,121,116
children
communication
culture
education
entertainment
sex
web
TEDWomen 2010
1034Дајана Лофенберг: Како да учите? Oд грешките.1,914,264
TEDx
children
culture
education
TEDxMidAtlantic
1008Денис Датон: Дарвинова теорија за убавината2,027,524
Senses
beauty
brain
culture
design
evolution
society
TED2010
987Патрик Шапат: Моќта на карикатурите766,410
art
media
news
politics
war
TEDGlobal 2010
976Стефано Манкузо: Потеклото на интелигенцијата кај растенијата1,098,594
biology
botany
collaboration
plants
science
TEDGlobal 2010
975Стејси Крамер: Најдобриот подарок што некогаш сум го преживеала3,499,864
cancer
medicine
personal growth
storytelling
TED2010
972Тим Џексон: Економска проверка на реалноста907,152
economics
global development
green
poverty
sustainability
TEDGlobal 2010
964Фабиан Хемерт: Менување на формата - можна иднина на мобилните телефони880,588
TEDx
communication
culture
design
interface design
telecom
TEDxBerlin
960Кристиен Меиндертсма: Како свинските делови го вртат светот1,162,022
books
business
consumerism
design
engineering
food
medicine
product design
TEDGlobal 2010
947Дерек Сиверс: Чувајте ги своите цели за себе4,740,984
goal-setting
motivation
personal growth
self
storytelling
success
TEDGlobal 2010
941Ден Кобли: Што ме научи физиката во врска со маркетингот1,384,224
business
marketing
math
physics
TEDGlobal 2010
937Дејвид Мекендлс: Убавината на визуелизацијата на податоците2,623,037
complexity
computers
data
design
visualizations
TEDGlobal 2010
936Сет Прибач : Играчката обвивка на светот818,468
TEDx
business
entertainment
entrepreneur
gaming
money
psychology
TEDxBoston 2010
935Маз Џобрани: Сте го чуле вицот за Ираноамериканецот?4,712,929
Iran
Middle East
comedy
entertainment
humor
politics
TEDGlobal 2010
924Шина Ијенгар: Уметноста на правењето избори3,121,817
business
choice
culture
decision-making
economics
psychology
social change
society
TEDGlobal 2010
921Тан Ле: Уред кој ги чита твоите мозочни бранови2,486,411
brain
computers
design
entertainment
interface design
mind
technology
TEDGlobal 2010
918Џулијан Асанж: Зошто на светот му е потребен WikiLeaks2,285,796
communication
global issues
iraq
military
news
politics
technology
TEDGlobal 2010
916Итан Зукерман: Слушање на глобалните гласови700,861
communication
global issues
language
news
technology
web
TEDGlobal 2010
912Ханс Розлинг зборува за растот на светското население2,985,221
culture
data
demo
global issues
poverty
prediction
presentation
TED@Cannes
900Картер Емарт демонстрира 3D атлас на вселената1,695,543
art
astronomy
science
space
technology
TED2010
894Хилел Куперман: Lego коцки за возрасни1,027,370
children
design
entertainment
entrepreneur
gaming
toy
TED2010
893Адити Шанкардас: Второ мислење за пореметувањата во учењето961,301
children
medicine
neuroscience
science
technology
TEDIndia 2009
891Долови ја убавината со помош на дизајн633,401
art
design
innovation
typography
TED2010
887Камерон Херолд: Ајде да ги одгледуваме децата да бидат претприемачи1,591,840
TEDx
business
children
education
entrepreneur
money
teaching
TEDxEdmonton
884Мајкл Шермер: Шемата која е во позадина на себе-измамата2,446,788
God
faith
neuroscience
psychology
science
self
TED2010
883Дејвид Брн: Како архитектурата и помогна на музиката да еволуира1,240,464
architecture
future
history
music
TED2010
874Кристофер „мут“ Пул: зошто да се биде анонимен на интернет1,457,458
Internet
activism
collaboration
computers
culture
government
law
meme
web
TED2010
866Џоана Блејкли (Johanna Blakley): Поуки од слободарската култура на модата1,040,788
TEDx
business
creativity
culture
design
fashion
law
media
TEDxUSC
865Сер Кен Робинсон: Нека отпочне револуција во учењето!7,383,144
TED Brain Trust
children
creativity
education
invention
TED2010
860Греам Хил: Зошто сум делнички вегетаријанец2,152,820
culture
food
global issues
green
TED2010
859Вилијам Ли: Дали може да го изгладниме ракот?4,176,226
cancer
food
medicine
science
technology
TED2010
856Џулија Свини го има „говорот“3,390,419
children
comedy
humor
relationships
sex
TED2010
852Николас Кристијакис: Скриеното влијание на социјалните мрежи1,347,518
evolution
friendship
health
medicine
obesity
science
society
TED2010
848Симон Синек: Како големите лидери нè инспирираат да дејствуваме35,281,526
TEDx
business
entrepreneur
leadership
success
TEDxPuget Sound
846Лаги, големи лаги и статистика (во врска со ТЕД излагањата)2,227,790
comedy
entertainment
humor
statistics
TED2010
835Џејмс Ренди прави оштар напад врз гатачките измами2,646,699
culture
health
magic
science
TED2007
828Кетрин Мор гради еколошки772,311
business
culture
green
technology
TED2010
824Мајкл Спектер: Опасноста од негирањето на науката1,845,971
global issues
medicine
religion
science
writing
TED2010
818Елизабет Писани: Секс, дрога и ХИВ - ајде да се вразумиме1,234,493
AIDS
global issues
health
health care
sex
TED2010
815Адора Свитак: Што можат возрасните да научат од децата4,836,926
children
creativity
education
intelligence
TED2010
814Дерек Сиверс: Како да започнете движење6,629,536
business
dance
entertainment
leadership
marketing
online video
TED2010
796Марк Рот: Одложената анимација е на дофат на рака709,777
biology
fish
health care
science
war
TED2010
792Ерик Мид: Магијата на плацебото1,033,025
entertainment
illusion
magic
medicine
science
TEDMED 2009
790Ден Барбер: Како се вљубив во риба1,987,745
agriculture
biology
environment
food
health
TED2010
783Гери Флејк (Gary Flake): дали Пивот е пресвртница во истражувањето на Интернет?657,724
data
demo
interface design
technology
web
TED2010
773Темпл Грандин (Temple Grandin): На светот му требаат различни видови на умови4,430,282
Autism spectrum disorder
animals
brain
design
education
invention
mental health
science
technology
TED2010
769Еими Малинс: Недостатокот како прилика2,070,623
activism
happiness
health
prosthetics
social change
society
TEDMED 2009
765"TED Prize" желбата на Џејми Оливер (Jamie Oliver): да го научи секое дете за храната7,735,638
business
education
food
global issues
health
obesity
TED2010
755Дерек Сиверс: Чудно или само различно?2,885,186
business
creativity
map
TEDIndia 2009
752Џејн Чен: Топла прегратка што спасува животи712,857
TED Fellows
children
design
entrepreneur
health
innovation
invention
medicine
TEDIndia 2009
751Ева Енслер: Гушнете го девојчето во вас1,237,241
culture
feminism
gender
self
social change
women
yesallwomen
TEDIndia 2009
748Бил Давенхол: Вашето здравје зависи од местото на живеење770,777
cities
health
health care
heart health
medicine
public health
technology
TEDMED 2009
744Ентони Атала за растење на нови органи1,716,277
biology
health
medicine
science
technology
TEDMED 2009
741Дејвид Блеин: Како успеав да го задржам здивот 17 минути15,822,269
biology
magic
medicine
performance
TEDMED 2009
736Лалитеш Катрагада: Изработка на мапи за борба против катастрофи и градење економија361,925
cities
collaboration
design
map
technology
TEDIndia 2009
735Киран Бир Сети ги учи децата да преземат одговорност1,427,633
children
education
india
leadership
social change
society
TEDIndia 2009
727Ден Бутнер: Како да живеете повеќе од 100 години3,200,383
TEDx
biology
culture
exploration
food
health
life
science
TEDxTC
724ВС Рамахандран: Невроните што ја обликуваа цивилизацијата1,953,715
biology
brain
cities
cognitive science
evolution
neuroscience
science
TEDIndia 2009
714Алексис Оханинан: Како да се биде ѕвезда на социјалните медиуми2,083,914
Internet
animals
business
culture
entertainment
entrepreneur
oceans
web
TEDIndia 2009
680Стефана Бродбент: Како Интернетот овозможува интимност1,209,957
anthropology
humanity
love
psychology
social media
society
sociology
technology
TEDGlobal 2009
676Имам Фаисал Абдул Рауф: Изгуби го егото, пронајди го сочувството440,129
charter for compassion
compassion
global issues
religion
TEDSalon 2009 Compassion
652Чимаманда Адичи: опасноста од еднострана приказна13,679,156
Africa
books
culture
identity
storytelling
writing
TEDGlobal 2009
650Керолин Стил: Како храната ги обликува нашите градови1,021,684
ancient world
cities
culture
food
global issues
TEDGlobal 2009
649Стефан Сагмајстер: Моќта на одморот2,995,575
TED Brain Trust
adventure
art
creativity
design
happiness
innovation
work
TEDGlobal 2009
641Евгениј Морозов: Дали интернетот е она од што Орвел се плашеше?432,403
Internet
government
politics
technology
web
TEDGlobal 2009
640Џонатан Зитрен: Интернетот како случајни чинови на љубезност722,820
Internet
culture
law
technology
web
wikipedia
TEDGlobal 2009
634Бјарке Ингелс: 3 со брзина на светлината раскажани архитектонски приказни2,151,564
architecture
cities
creativity
design
environment
green
TEDGlobal 2009
633Миша Глени ги истражува глобалните криминални мрежи897,826
adventure
crime
economics
global issues
narcotics
writing
TEDGlobal 2009
619Ерик Гилер демонстрира безжично електрично напојување2,096,100
engineering
entrepreneur
future
infrastructure
science
technology
TEDGlobal 2009
618Дан Пинк за необичната наука за мотивацијата19,155,363
brain
business
creativity
motivation
science
social change
work
TEDGlobal 2009
605Ален де Ботон: Подобра, понежна филозофија на успехот5,908,542
culture
philosophy
success
work
work-life balance
TEDGlobal 2009
591Том Вујец за трите начини на кои мозокот создава значење1,029,851
brain
creativity
design
presentation
technology
visualizations
TED2009
587Формулата на Артур Бенџамин за промена на математичката едукација2,209,055
economics
education
math
statistics
TED2009
578Дајана Бенскотер бивш член на култот на црквата за обединување (Муни): Како размислуваат култовите1,086,373
God
activism
faith
meme
religion
TED2009
572Ричард Ст. Џон "Успехот е континуирано патување"3,711,102
business
humor
life
productivity
psychology
success
TED2009
571Роберт Фул: Учиме од опашката на геко668,261
animals
biology
biomechanics
design
materials
robots
technology
TED2009
561Yann Arthus-Bertrand ја фати Земјата широкоаголно759,193
art
climate change
environment
film
future
humanity
media
photography
TED2009
554Џеј Вокер за светската манија по англискиот јазик4,321,677
United States
business
china
education
global issues
language
TED2009
553- Не го јадете манчмелоуто - вели Јоаким де Посада2,676,926
children
culture
humor
psychology
TED2009
552Ив Бехаровиот наелектризиран дизајн на моторцикли558,370
cars
design
engineering
green
transportation
TED2009
538Сет Годин за племињата кои ги водиме.2,009,369
TED Brain Trust
books
communication
community
marketing
social media
society
TED2009
511Рени Глисон зборува за антисоцијалните телефонски трикови1,222,579
communication
social media
society
telecom
TED2009
488Опсесиите на Адам Севиџ1,708,176
animals
art
birds
creativity
entertainment
exploration
film
technology
EG 2008
481Пети Меис го демонстрира „Шестото сетило“, портабилна технологија која ги менува правилата на игра на ова поле9,786,379
demo
design
interface design
technology
TED2009
457Дејвид Мерил ги презентира Сифтаблите, коцките кои мислат1,768,648
art
business
children
computers
design
education
invention
music
technology
toy
TED2009
453Елизабет Гилберт зборува за одгледување на креативноста13,351,526
creativity
culture
entertainment
personality
poetry
work
writing
TED2009
445ViroScan-от на Џо Дериси решава медицински мистерии No Video 403,492
global issues
illness
medicine
science
technology
virus
TED2006
436Дејвид Карсон за дизајнот, откритијата и хуморот782,431
design
exploration
humor
photography
typography
TED2003
419Бенџамин Валас за цената на среќата1,870,608
books
business
culture
entertainment
food
happiness
writing
Taste3 2008
418Библиотеката на човековата имагинација487,314
books
business
culture
design
entertainment
entrepreneur
innovation
invention
library
technology
TED2008
383Ривс раскажува приказна за измешани емотикони.1,608,705
design
entertainment
humor
love
media
poetry
storytelling
TED2008
364Џејмс Бурчфилд создава музика на (невидливи) миксети798,010
entertainment
humor
illusion
live music
music
performance
TED2003
356Стефан Сагмајстер зборува за тоа што научил739,438
TED Brain Trust
art
design
education
happiness
humor
work
TED2008
349Лора Трајс (Laura Trice) предлага сите да кажеме благодарам1,755,301
communication
culture
happiness
parenting
relationships
TED2008
341Џонатан Хајдт за моралните корени на либералите и конзервативците2,781,755
brain
culture
evolution
global issues
morality
politics
psychology
TED2008
328Јан Данбар зборува за „другарска“ дресура за кучиња1,010,045
animals
brain
children
psychology
EG 2007
308Били Грахам за технологијата, верата и страдањето1,550,134
Christianity
God
death
faith
religion
technology
TED1998
287Нели МекКеј ја пее Клони688,791
culture
entertainment
genetics
live music
piano
science
singer
TED2008
286Бенџамин Зандер зборува за музиката и страста9,458,858
Buddhism
conducting
creativity
culture
entertainment
leadership
live music
music
performance
TED2008
285Адам Гросер и неговиот одржлив фрижидер861,346
Vaccines
design
food
global issues
invention
medicine
technology
TED2007
276Мури Гел-Ман за предокот на јазикот.794,322
culture
global issues
history
language
physics
TED2007
252Дин Орниш вели дека вашите гени не се и ваша судбина1,402,225
aging
genetics
health
health care
medicine
science
TED2008
245Џони Ли прикажува хакови со далечинскиот управувач Wii5,500,910
business
demo
design
education
entertainment
gaming
hack
technology
TED2008
229Моќниот удар на увид на Џил Болти21,437,027
biology
brain
consciousness
global issues
illness
science
TED2008
205Мистериозната кутија на Џеј Џеј Абрамс3,546,549
entertainment
film
humor
storytelling
technology
TED2007
204Изабел Аљенде: Приказни за страста3,774,567
Latin America
entertainment
global issues
love
parenting
storytelling
women
world cultures
TED2007
202Гевер Тали говори за пет опасни работи за деца4,409,989
TED Books
children
design
entertainment
parenting
play
sports
technology
TED2007
201Лакшми Пратури: Изгубената уметност на пишувањето писма542,551
communication
community
parenting
relationships
writing
TED2007
200Даниел Голман за сочувството1,642,504
brain
community
compassion
empathy
psychology
TED2007
199Артур Бенџамин прави „Матемагија“8,418,715
education
entertainment
magic
math
performance
TED2005
193Хуан Енрике сака да расте енергија922,258
TED Brain Trust
biodiversity
biotech
business
energy
science
technology
TEDSalon 2007 Hot Science
191 Матијè Рикард за навиките кои носат среќа7,384,690
Buddhism
God
brain
culture
faith
global issues
happiness
peace
photography
religion
TED2004
185Елени Габре - Мадин за Етиопијската економија574,846
business
economics
food
global issues
technology
women in business
TEDGlobal 2007
178Керолин Порко нè носи на Сатурн2,644,473
NASA
Planets
design
exploration
science
solar system
space
technology
universe
visualizations
TED2007
165Ход Липсон гради „само-свесни“ роботи1,217,907
AI
cognitive science
demo
design
evolution
robots
technology
TED2007
164Стивен Пинкер за јазикот и мислата1,935,031
TED Brain Trust
culture
language
psychology
science
TEDGlobal 2005
163Стивен Пинкер за митот за насилството2,118,921
TED Brain Trust
business
culture
global issues
media
sociology
violence
war
TED2007
149Алисон Хант добива (нов) колк565,078
culture
health care
marketing
medicine
TED2007
148Ривс за четири наутро.3,545,254
entertainment
poetry
spoken word
TED2007
130Боб Турман тврди дека можеме да бидеме Буди1,525,025
Buddhism
God
culture
global issues
happiness
peace
religion
TEDSalon 2006
125Џеф Хокинс: Како науката за мозокот ќе ја промени технологијата на компјутерите1,384,056
AI
brain
cognitive science
computers
intelligence
memory
science
technology
TED2003
123Стјуарт Бранд за градови дивоградби948,545
TED Brain Trust
business
cities
culture
future
global issues
poverty
technology
urban planning
TED2006
104Вилијам МекДоноу за дизајнот „од колевка во колевка“1,450,471
architecture
business
china
cities
culture
design
environment
global issues
sustainability
technology
TED2005
97Ден Гилберт: Изненадувачките научни откритија за среќата14,892,444
TED Brain Trust
brain
choice
culture
evolution
happiness
psychology
science
TED2004
96Тони Робинс: Зошто го правиме она што го правиме21,002,875
business
culture
entertainment
goal-setting
motivation
politics
potential
psychology
TED2006
93Бери Шварц за парадоксот на избор10,160,419
business
choice
culture
decision-making
economics
happiness
personal growth
potential
psychology
TEDGlobal 2005
92Ханс Рослинг ги прикажува најдобрите статистики што сте ги виделе12,112,747
Africa
Asia
Google
demo
economics
global development
global issues
health
math
statistics
visualizations
TED2006
78Ал Секел вели дека нашите мозоци се погрешно поврзани2,158,029
brain
cognitive science
culture
design
illusion
psychology
TED2004
74Алекс Стефен гледа одржлива иднина1,414,824
alternative energy
business
cities
collaboration
culture
design
environment
global issues
invention
sustainability
TEDGlobal 2005
708-те тајни за успех на Ричард Ст.Џон11,059,038
business
culture
education
entertainment
happiness
psychology
success
work
TED2005
66Кен Робинсон вели дека училиштата ја убиваат креативноста48,127,657
children
creativity
culture
dance
education
parenting
teaching
TED2006
44Ник Бостром за нашите најголеми проблеми772,962
biotech
culture
future
global issues
happiness
philosophy
technology
TEDGlobal 2005
20Малком Гладвел зборува за сосот за шпагети7,094,442
business
choice
consumerism
culture
economics
food
marketing
media
storytelling
TED2004
10Дин Орниш за светската убиствена диета2,325,570
culture
disease
food
global issues
health
health care
obesity
science
TED2006
4Барт Рутан ја разгледува иднината на вселената2,051,964
NASA
aircraft
business
design
engineering
entrepreneur
flight
industrial design
invention
rocket science
TED2006
1Ал Гор за спречувањето на климатската криза3,213,797
alternative energy
cars
climate change
culture
environment
global issues
politics
science
sustainability
technology
TED2006